Stjärnkrogar 2022

stjärnkrogar Mallorca

Michelinguiden har offentliggjort vilka restauranger som får nya, behålla och tappar sina stjärnor.

En av Mallorcas stjärnrestauranger får en stjärna till, en tappar sin och en återuppstår. Dessutom faller en grön stjärna ner på Mallorca.

En stjärna till får Àlvaro Salazar på Restaurang Voro på Grand Hotell i Cap Vermell de Canyamel (Capdepera). Det blir därmed Mallorcas enda två-stjärniga restaurang.

Restaurang Zaranda som tidigare hade två stjärnor fanns på ett hotell i Es Capdellà. Hotellet och restaurangen stängde. Kocken Fernando P Arellano flyttade till Palma och här öppnade han en ny Zaranda- restaurang. Arellano har nu fått tillbaka en stjärna.

Tappar sin stjärna gör Josef Sauerscell på Es Racó des Teix i Deià. Sauerscell har bett om att få lämna tillbaka stjärnan efter att ha haft den i 20 år. Han är nu i sextioårsåldern och vill jobba vidare i ett lugnare tempo.

Den gröna stjärnan hamnade hos Maca de Castro som är kocken på restaurangen med hennes namn i Alcúdia.

Den gröna stjärnan utmärker ett kök som tänker hållbart och med ansvar. Då ska restaurangen sträva efter att använda lokala råvaror, mot noll avfall från både mat och förpackningar.

Övriga som har kvar sina stjärnor är:

Restaurang Adrián Quetglas (Palma), Restaurang Andreu Genestra (Capdepera) Dins Santi Taura (Palma), Restaurang Marc Fosh (Palma) och restaurang Es Fum i Calvia med kocken Miguel Navarro.
Hotell Bens d’Avall har också en stjärna och där finns Benet samt Jaume Vicens i köket (far och son).

Mallorcas restauranger har därmed tio stjärnor. Det är bra för tillväxten av duktiga nya kockar.