Stopp för takpooler i Palma

Det blev en trend som växt sig allt starkare de senaste åren – att bygga nytt eller bygga om i Palmas äldsta stadsdelar. Och då med en pool på taket.

Några siffror.

För tio år sedan – alltså 2009 – byggdes 113 takpooler. I år är antalet uppe i 350. Så nu kan Palma ståta med dryga tusentalet pooler högst upp på husen. Som var och en i snitt rymmer 100 000 liter vatten.

Och vatten är en bristvara på Mallorca.

Därför är ingen förvånad att ansvarig för stadsplaneringen, Neus Truyol, lyfter just det skälet för ett framtida byggförbud av takpooler. I Palmas gamla stad och för alla k-märkta byggnader. Oavsett läge.

Truyol presenterade fler argument vid ett pressmöte nyligen.

Som till exempel att grannsämjan blir hotad av stojet kring poolen. Och att stadens bygglag tolkats för generöst, då en takpool ofta gör att husen blir högre. Vilket inte är ok vid restaureringar.

Understöd får Truyol av många i Palma, som tycker att takvåningar med pool är ”en lyx vi själva inte har råd med.” Underförstått att takvåningarna köps av rika.

Alla håller inte med.

Fastighetsbranschens språkrör kritiserar byggförbudet för att det är godtyckligt och för att det är aldrig är fel att bygga vad folk vill ha.

Till exempel takvåningar med pool.