Svarta sedlar

I korruptionsskandaler och skattebedrägerier byter pengar ägare utan redovisning eller insyn. Att elektroniskt hantera skumrasket är mindre smart. Spåren blir tydliga.

Därför är kontanter packade i väskor eller kuvert att föredra. Problemet är att små sedelvalörer fort blir skrymmande, när brottet har ordentliga dimensioner.

Så stora valörer måste till.

Skatteinspektörerna i Spanien har en egen förening som heter Gestha (Sindicato de Técnicos del Ministerio de Hacienda). Gestha har presenterat en undersökning som visar att 500-sedeln är, utan konkurrens, mest använd i kontantaffärer. Av omsatta kontanter står den för 75 procent.

Och den har vuxit i popularitet.  Euron infördes i Spanien i januari 1999. Sedeln var då i minoritet – 25 procent.

Majoriteten spanjorer har aldrig sett en 500-sedel i verkligheten. Så kopplingen till sedelns flitiga användning och ljusskygga affärer är lätt att dra.

Gestha vill också se färre kontantaffärer. Idag kan köp göras upp till 3 000 euro kontant. Den gränsen vill de sänka till 1 000. Och därmed flytta över ekonomiska transaktioner till elektronisk betalning.

Sedelutgivaren – Europeiska Centralbanken, ECB – överväger att helt skrota valören. Största sedeln skulle då bli 200 euro.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS