Svensk film – Vendetta

Vapentillverkaren Bofors planerar en affär med den italienska staten. Två av företagets utsända blir kidnappade av maffian. Agenten Carl Hamilton (Stefan Sauk) får det svåra uppdraget att förhandla med Don Tommaso.  Filmen Vendetta från 1995 bygger på Jan Guillous bok med samma namn. Inspelningarna började på Sicilien men fick avbrytas för det blev för mycket trakasserier och för många krav på ersättning för obefintliga tjänster. Filmteamet flyttade över till Mallorca där inspelningen kunde fortsätta utan problem. Materialet användes även till en tv-serie som sändes i sex delar 1996.

Vendetta blev dåtidens dyraste svenska film med 47 mkr i budget och en inspelningstid på mer än 5 månader. För att få något som liknade bergen på Sicilien och de eleganta husen där, hyrde man en villa i Banyalbufar med tillhörande mark. Det lär ha varit dåtidens högsta hyreskontrakt.

Kritiken var blandad med allt från kalkonrulle till den bästa filmen hittills i Hamiltonserien. Invändningarna gällde de många ologiska sakerna i intrigen, medan Stefan Sauk var man imponerad av.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS