Svenska bakom Palmasouvenir

En av de mest fotograferade platserna i Palma är statyn med bokstäverna PALMA som står nedanför stadsmuren på Paseo Marítimo. Statyn är gjord av konstnären Pep LLambías från Alaró.

Den kom till i samband med en konsttävling som kommunen utlyste. Pep vann och kommunen satte upp statyn 1999 på ett betong-fundament för att undvika rost och skadegörelse. Tanken var egentligen att PALMA skulle stått direkt på marken. Verket var under lång tid omdebatterat, var bokstäverna verkligen konst?

En som blev förtjust var Agneta af Winklerfelt. Hon drev på den tiden en liten butik/ateljé i Palma. Där designade, sydde och sålde hon kläder och inredning. Agneta har alltid varit kreativ.

010 copia 2

Agneta fick idén att göra en exklusiv souvenir av statyn och stämde träff med konstnären. Pep Llambías tände direkt och Agneta fick hans godkännande att gå vidare. Det tog nästan ett år att hitta någon som kunde tillverka med de högt ställda kvalitetskraven. Ett problem var tjockleken som gjorde souveniren svårarbetad. En tillverkare på Mallorca hittade inte Agneta, men däremot i Barcelona. PALMA gjuts i två delar för att sedan sättas ihop och slutligen målas på Mallorca. Varje skulptur tillverkas hantverksmässigt på detta sätt sedan 2001.

Palma kommun är en stor kund. De använder statyn som gåva till prominenta gäster.

Den exklusiva statyn säljs för cirka 40€ och finns bl.a hos Rialto Living, Hotel Portixol och museerna Es Baluard och Joan Miró. Perfekt som brevpress att pryda skrivbordet med om man vill att den skall ha en funktion. Den finns också som magnet.

Entreprenören Agneta kreerar vidare och har gjort många spännande saker, just nu driver hon en estetisk klinik i Palma – E.stelle Medical.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS