Svenska Skolan på Mallorca

Det är många läsare som undrar hur den Svenska Skolan fungerar. Mallorca Nyheter kontaktade skolans rektor, Stefan Sandqvist, som svarade på våra frågor.

Antalet elever

Just nu verkar det som att Svenska Skolan på Mallorca är väldigt populär eftersom det för närvarande går 140 elever på skolan. Enligt Stefan har skolan tidigare och sedan starten 1967 haft mellan 30-60 barn: ”När jag började 2003 hade skolan 30 elever varav hälften gick på förskolan”. Det går idag normalt ca 10-15 elever per klass.

Registrering av nya elever

Skolan tar emot elever som går minst ett komplett läsår på skolan. När det gäller registrering av nya elever går det att registrera sin ansökan när som helst, men för att komma med i köhanteringen inför höstterminen måste ansökan vara inne senast den 1 april. Undantag kan göras om det finns någon ledig plats. Till vårterminen tar skolan in nya elever om någon slutar och det blir någon ledig plats.

Hur blir det med språket?

Jag har hört ett rykte om att det är många som anser att de som går i en svensk skola utomlands varken kan svenska eller det lokala språket, så jag frågar Stefan om detta. Han säger sig inte ha hört talas om detta: ”Svenska skolor utomlands har i allmänhet bättre resultat på nationella prov och högre betyg än genomsnittliga skolor i Sverige. På Mallorca ligger vi i topp när det gäller slutbetyg (förra året var genomsnittligt merit värde 300p) (…).  När det gäller spanska satsar vi stort. Barnen har spanska dagligen med infödda lärare. Eleverna delas in i nybörjar-, fortsättnings-, avancerade- och modersmåls-grupper. Vår spanska skolinspektör gav tidigare omdömet att Svenska skolan har den bästa spanskundervisningen av de internationella skolorna”.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS