Taxi utan licens

Svarttaxi bekymrar.

Ungefär 14 miljoner turister kommer till Balearerna för att njuta av sina semestrar. De flesta passerar flygplatsen Son Sant Joan i Palma. Där står chartrade bussar klara för transport till semesterhotellen, lokalbussar och taxibilar för kortare resor in till staden.

Men på flygplatsen finns också svarttaxi och minibussar utan tillstånd. Ett växande bekymmer för myndigheterna och de licensierade transportföretagen. Främst taxi.

För att komma tillrätta med ett växande problem finns sju inspektörer ute på flygplatsen. I år utökas styrkan med två personer.

De är civilklädda och tanken är att de i sin anonymitet ska kunna avslöja de falska taxiförarna. Ett slags hemliga agenter.

Förra året kunde de sätta fast 48 förare av svarttaxi som fick böta 80 000 euro.

Det tycker chefen för taxiförarnas förening Antonio Cladera är ett mycket magert resultat. Med tanke på den enorma mängd resor som sker till och från flygplatsen under högsäsongen.

Dessutom – tillägger han – känner förarna av svarttaxi snart igen inspektörerna. Så civil klädsel som maskering fungerar inte särskilt länge.

Att ha nio inspektörer ute vid flygplatsen är dessutom alldeles för få. ”Som att sätta ett plåster på en växande böld”.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS