Tigermyggan är aktiv

Tiggermygga Mallorca

Palma kommun har bett oss vara uppmärksamma på tigermyggan. Den är som mest aktiv från slutet av augusti till början av oktober.

Tigermyggan (Aedes Albopictus) har funnits på Mallorca sedan 2012 och verkar trivas. Den upptäcktes första gången i Europa 1979. Sedan dess har den hittat till större delen av EU och är mycket vanlig i Spanien.

Myggans bett kan sprida chikungunyavirus -infektion enligt folkhälsomyndigheten. Det tar mellan 3-12 dygn innan man insjuknar med hög feber, huvudvärk och värk i lederna. Det finns inga botemedel utan du kan bara lindra smärtorna. Infektionen smittar inte mellan människor.

Det finns inget vaccin mot myggans bett. Du kan försöka skydda dig mot bett på kvällstid, när den är som mest aktiv. Bär då långärmade tröjor och långbyxor samt smörj dig med myggmedel. Luftkonditionering håller i viss mån myggan borta.

Myggorna trivs i stillastående vattensamlingar, där de kan lägga sina ägg. Se därför till att tömma krukor, hinkar och burkar på vatten.

Tigermyggan känns igen på svartvita ben och en svartvit kropp i storlek 2 till 10 millimeter. Den är en dålig flygare och rör sig inte långt från boplatsen.