Tomater på marknaden 1

Framöver kommer vi att berätta om några av de tomatsorter du stöter på när du besöker matmarknaderna runt om på Mallorca.

Nu i juni inleds nämligen tomatsäsongen och man börjar skörda de olika varianter som växer runt om i Spanien.

Länge trodde människan att denna grönsak var giftig på grund av färgen, men vid närmare titt insåg vi att tomater är nyttiga, smakrika och kan användas till flertalet rätter.

I det mallorkinska köket är tomat en nyckelingrediens och används för att göra sallader, sofrito, pa amb oli, frito mallorquín eller mer avancerade rätter.

Tomates de Ramellet är den vanligaste tomatsorten på Mallorca och har funnits i mer än hundra år.

Den är innehavare av denominación de origen, ett klassifikationssystem för att skydda jordbruksprodukter. Frukterna har hög procenthalt kött och används exempelvis till arroz brut, eller pa amb oli att avnjuta med inhemsk ost och korv.

Tomaterna plockas innan de är helt mogna, sys ihop med tråd och får hänga i ljusfattigt, torrt men ventilerat rum tills de levereras till försäljningsställena. Processen förlänger hållbarheten, och man kan köpa en gren relativt nyskördade tomater och ha den hängande hemma i upp till ett år.

text: Carolina Bernzt

Carolina är en författande skribent som befinner sig på Mallorca för att fylla på D-vitaminreservoarerna och skriva klart sin andra roman ”Solrosor och Förgätmigej”.

 

2 Responses to “Tomater på marknaden 1”

 1. Helena L Norrby

  Det ska verkligen bli intressent att lära sig mer om tomater. Jag tycker att tomaternas skal är mycket tjockare här än de man kan köpa i Sverige. Det som är roligt att det finns så många olika sorter och färger på tomaterna.

  Svara
  • Inbjuden skribent

   Kul att du gillar tomater!
   Och visst är det mycket roligare att handla när man har fler sorter och smaker att välja på? Vad gäller skalet är det också något som skiljer sig avsevärt beroende på typ av tomat. Oftast säger man ju tunnare skal desto sötare/bättre smak. Ett exempel på en tomat med mycket tunt skal är Tomate Rosa som du snart kommer kunna läsa mer om här på Mallorca Nyheter./Carolina

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS