Tomater på marknaden 2

Frågar du en spanjor vilken tomatsort som är den bästa skulle denne förmodligen svara Tomate Rosa, eller Tomate Rosa de Barbastro.

Denna sort anser nämligen många är världens främsta och vid nationella omröstningar hamnar den ständigt i topp. Men smakar det så kostar det, kilopriset kan ligga på ända upp till 20 euro!

Tomaten kännetecknas av sitt rosa, mycket tunna skal som täcker den vågiga ytan. Tunt skal på en tomat ger i regel bättre smak men förkortar hållbarheten.

Varianten Rosa de Barbastro härstammar från Aragón men det finns även säsongs-baserade mallorkinska släktingar. Förmodligen för att Tomate Rosa används flitigt på Mallorca, bland annat för att göra rellenos (fyllda tomater) eller avnjutas med bara lite olivolja och salt.

Frukterna kan bli mycket stor och väga över ett kilo, köttet är fast och fröna utspridda som i ett granatäpple.

Precis som i Corazón de Buey (även Corazón de toro) som fått sitt namn av formen vilken påminner om ett ox- eller tjurhjärta.

Den räfflade ytan gör att den liknar Tomate Rosa men Corazon de Buey är mycket rödare till färgen och ofta mer droppformad. Denna sort är saftig, smakrik, väldoftande och passar utmärkt till alla typer av sallader.

Exempelvis kan man dela den i tjocka skivor, toppa med lite grovt salt, hackad persilja, pressad vitlök och en god olja, och äta tillsammans med pan moreno – ett traditionellt mallorkinskt bröd.

Även Corazon de Buey räknas som ”pata negra” tomat och även om den är svår att hitta på stormarknaderna är den värd en omväg förbi en mer välsorterad matmarknad.

text: Carolina Bernzt

Carolina är en författande skribent som befinner sig på Mallorca för att fylla på D-vitaminreservoarerna och skriva klart sin andra roman ”Solrosor och Förgätmigej”.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS