Tomater på marknaden 3

Tomate Raf

Tomate Raf  är en tomatsort som du säkert inte kunnat undgå lägga märket till om du besökt Sankta Catalinas matmarknad.

Frukterna är ofta stora, ovala och knöliga med röd-grönt skal. Fruktköttet är rosa, kompakt och krispig. Sortens namn kommer från att den är Resistente al Fusarium (resistent mot ett släkte skadegörande svampar) och har sitt ursprung i Almería i sydöstra Spanien.

Originalets distinkta smak, någonstans mellan sött och surt, kommer från den salta jorden i denna region. Kommersialiseringen har dock försämrat kvalité och ursprunglig arom, och de Raf-tomater som odlas på andra platser har ofta något annorlunda smak.

El trampó är en enkel sallad med tomat, grön paprika, lök, olja och salt, till vilken Tomate Raf oftast används.

Tomate Roma

 

Tomate Pera är ännu en storsäljare, troligtvis för att den är lätt att odla, relativt billig, och de frukter som håller hög kvalité kan användas till nästan vilken maträtt som helst.

Köttet är söt och välsmakande och omsluts av ett mycket tunt skal. Den här tomatsorten, som vi kallar plommontomater i Sverige, skördas mellan mars och juli och har självklart fått sitt namn på grund av dess form.

I Spanien är sorten Roma vanligast bland plommontomaterna. Denna tomat används flitigt för att konservera tomater, i helor, halvor eller krossade, både inom industrin och i de hushåll där man gör inläggningar. Den är idealistisk för att göra tomate frito och för att tillreda en uppfriskande och näringsrik gazpacho. Eller varför inte salmorejo, ännu en kall tomatsoppa gjord på tomater, bröd, olja, vitlök och vinäger.

text: Carolina Bernzt

Carolina är en författande skribent som befinner sig på Mallorca för att fylla på D-vitaminreservoarerna och skriva klart sin andra roman ”Solrosor och Förgätmigej”.

I slutet på månaden återkommer Helena Appelqvist med ett nytt tomatrecept, här på Mallorca Nyheter.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS