Trump drabbar Balearerna

Trumps handelspolitik med höjda tullar på jordbruksprodukter slår nu mot öarnas jordbrukare. Inte särskilt hårt, men med ett undantag.
Ost.
Sedan den 18 oktober gäller en tullavgift på 25 procent för export av livsmedel från EU till USA. Exportvärdet uppskattas till 6,9 miljarder euro. Värst drabbade blir Tyskland, Spanien, Frankrike och Storbritannien.

För Spaniens del är uppskattningen, att livsmedelsprodukter för drygt 900 miljoner euro påverkas av de nya avgifterna. Och då främst producenterna av olivolja. Spanien är ju världens största tillverkare av olivoljor.

Även de stora vinhusen på fastlandet får en ordentlig känning av avgiftspåslaget. Årliga värdet av vinexporten till USA är 300 miljoner euro.

På Balearerna blir särskilt exporten av ost från Menorca utsatt för höjningen. Ön exporterar varje år 170 ton av sina fina ostar till staterna. Det är hela 70 procent av ostmakarnas export.

Företrädare för osttillverkarna talar om ”ett dråpslag mot branschen”.

Lugnare kommentarer hörs dock från olivindustrin på Mallorca.

USA tar bara två procent av årsproduktionen just nu. Mycket viktigare är försäljningen till de nordiska länderna och Frankrike. Samtidigt beklagar man att ambitionen att öka försäljningen till USA kommer av sig på grund av det nya handelshindret.

Och öns vinmakare verkar inte alls bekymrade.