Trump drabbar Balearerna

Plaza Mercadal, Palma

De internationellt framgångsrika hotellkedjorna Melià, Barceló, Iberostar, Riu, Palladium, Bahía Príncipe och Viva Hoteles, alla med mallorkinska rötter, känner nu av Trumps politik.

Gemensamt för hotellföretagen är att de har investerat stort i Mexico. För närvarande driver de närmare 40 hotell, främst på populära semesterorter som Cancún, Riviera Maya och Riviera Nayarit. Flera av hotellen är i lyxklass. Med siktet inställt på den amerikanska marknaden.

Och amerikanarna tycker om att semestra i sitt södra grannland. Mexico är i särklass resmål nummer ett, när amerikanen väljer att semestra utomlands. Över 20 miljoner kom 2015.

Tills nu.

Trump har som bekant hotat och förnedrat Mexico på flera vis med olika utspel. Mur ska byggas och handelsavtal rivas upp. Utfallen gör att många amerikaner bokar av sina semesterresor till Mexico av rädsla för trakasserier.

På kort tid har förhandsbokningarna sjunkit med 20 procent och de accelererar. Hotellägarna säger uppgivet att ” den hårdare tonen mellan USA och Mexico skadar turistnäringen på semesterorterna.

Och därmed även de mallorkinska hotellkedjorna.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS