Tufft för pensionärer

Creative Commons CCO

Det finns idag 9,5 miljoner pensionärer i Spanien. Det historiskt högsta antalet. På Balearerna är knappt 200 000 spanjorer i pension.

Spanjoren i gemen har liten allmän pension. Knappt 1100 euro i månaden.

Pensionären på Balearerna lyfter ännu mindre – 981 euro i snitt. En summa som ligger bara 300 euro över existensminimum.

För hälften av pensionärerna på öarna är den ekonomiska situationen ännu tuffare. De får klara sig på mindre än 700 euro i månaden. Och nästan en tredjedel kvitterar ut mellan 500 och 600 euro.

Den svåra situationen för många äldre gör att fackföreningarna protesterar och efterlyser ett mer uthålligt och rättvist system.

Uppräkningen av pensionerna håller inte jämna steg med prisutvecklingen. Pensionärernas köpkraft urholkas. Så lyder argumentet.

Under de ekonomiska krisåren har dessutom en fjärdedel av alla pensionärer stöttat sina barn och barnbarn med pengar.

Och regeringspartiet Partido Popular anklagas nu för att vilja driva allt fler spanjorer till att teckna privata pensionsförsäkringar.

Nästan 70 procent av spanjorerna i yrkesverksam ålder tänker fortsätta att arbeta efter uppnådd pensionsålder. Om de kan och får.

Drygt 40 procent fruktar att pensionering är lika med ekonomiska bekymmer.

2 Responses to “Tufft för pensionärer”

  1. Susanne

    Alldeles för många pensionärer som varken kan värma eller kyla ner bostad.Mat listan beror på ekonomi,hälsa och smak kan inte uppfyllas ofta.Hemhjälp och vårdhem nästan uteslutet, årslånga väntelistor och ofta privata med priser som är oåtkomliga för många pensionärer.

    Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS