Turismen i sex månader

foto: Alcudia Tui

Sedan årets början har vi skrivit om den ökande turismen på Balearerna och i Spanien. Nu har vi fått fakta i form av statistik för årets första sex månader.

Balearerna tog emot 5,4 miljoner utländska turister, en ökning med 8,5% mot samma period förra året. De stora besöksmånaderna är juli och augusti.

Bara under juni månad kom det 2,1 miljoner turister. En fjärdedel av alla besökare i Spanien åkte till Balearerna, den största andelen någonsin.

Under sin tid på öarna spenderade de 145 euro per dag, en uppgång med 14%. Snittet för hela landet är 143€.

Besökarna kom framförallt från Tyskland (36%) och Storbritannien (29,5%). Balearerna har en känslig situation med 65% av turisterna från två länder.

Under samma period besökte 36,3 miljoner turister Spanien, en ökning med 11,6%. Här dominerar britterna med 8,6 miljoner en ökning med 9,1%. Tyskarna var 5,5 milj (+9%) och fransmän 4,7 milj (+5%).

De flesta (85%) kom för rekreation och semester. Antalet affärsresenärer har minskat med nästan 4% till 2,4 milj.

När det gäller boendet så ökade efterfrågan mest på att hyra lägenhet, upp med 34%. Drygt 4 miljoner hyrde en våning.

Den klassiska boendeformen, hotell, fick 22 miljoner besökare, en uppgång med 8%.

4 Responses to “Turismen i sex månader”

 1. torben lendorph

  NI ska kanske skriva lite om dom nya lagarna omkring uthyrning av egen bostad på Mallorca. Många svenskare köper just nu med tanke på, att dom kan hyra ut.
  MVH Torben Lendorph

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej, Tack för ditt förslag. Det är en viktig fråga, som berör både uthyrare och hyresgäst. Vi hoppas hitta någon sakkunnig i denna fråga, de närmsta dagarna.
   Ha en fortsatt skön sommar./ Elizabeth

   Svara
 2. Rune Mossberg

  Den mest intressanta siffran för svensktalande personer som läser detta är kanske hur många svenskar som besöker öarna… Vänligen Rune M

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej
   Visst antalet skandinaver vore intressant, men har aldrig sett någon uppgift om det. Ska kolla lite på måndag. /bästa hälsningar Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS