Turistskatten igen

Creative Commons CCO

Hur hårt en skattehöjning slår mot konsumtion och investeringar i en ekonomi beror på om tiderna är goda eller inte. Råder högkonjunktur är de omedelbara resultaten av en skattehöjning små, när det handlar om vår konsumtion.

Säger ekonomerna.

I Europa är tiderna goda just nu. Så därför är det knappast överraskande att en turistskatt på Balearerna inte betyder särskilt mycket för solsugna européer. De åker i alla fall till Mallorca.

Turistskatten är tänkt att dämpa turismen på öarna. Helst också få oss att åka hit under vintern. För att bita är en ordentlig höjning aktuell. Tycker politikerna. En fördubbling planeras därför så att fler väljer andra semestermål.

Hotellnäringen på Balearerna rasar mot planerna med beskrivningar som ”en katastrof”. De får stöd av resebyråerna som också pekar på att hotellpriserna höjts ordentligt i år.

Däremot är facken på öarna tydligt positiva till en hårdare beskattning av turisterna. De tror däremot inte att skatten kommer att skrämma bort semesterfirarna. En bedömning som kanske lugnar de medlemmar som arbetar i turistnäringen.

Det enda vi vet med säkerhet är att turistskatten ger ordentligt med pengar för satsningar på miljön. Gott nog.

I en framtida bred konjunkturavmattning i Europa kommer säkert semesterresandet att sjunka. Även till Mallorca.

Men det har knappast med turistskatten att skaffa.

2 Responses to “Turistskatten igen”

 1. Lars Erik Karmeborg

  Tyvärr har vi,2 pensionärer inte längre möjlighet att besöka Mallorca p.g.a. turistskatten.Dessutom har det blivit väldigt dyrt att besöka restauranger på Mallorca.Och nu skall Sverige införa flygskatt.Vi inom familjen är överens om att vi varit på vår sista resa till Mallorca.

  Svara
 2. Elizabeth Ekman

  Hej Lars- Erik,
  Tråkigt att höra att ni inte kan fortsätta besöka vår vackra ö. Hoppas att ni fortsätter läsa Mallorca Nyheter och välkomna åter när förutsättningar har ändrats. /Elizabeth

  Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS