Typiska påskbakverk

Påsken är här och mat och påsk går hand i hand. Här på Mallorca återfinner man varje påsk en stor variation salta och söta bakverk som förknippas med denna stora religiösa storhelg.

En av dessa är panades gjorda på en mjöldeg med ister (manteca) och med olika fyllningar såsom fläskkött, sobrasada och med eller utan ärtor. Degen kan vara både salt eller söt. Dessa bakverk som är runda till formen och har något som kan liknas till ett lock på övre delen kan också innehålla lammkött, fisk eller grönsaker.

Sandra Panades 2

Cocarrois säljs hela året om men äts extra mycket just i påskdagarna. Dessa pirogformade saftiga bakverk som görs både med salt och söt deg är särskilt lämpliga för vegetarianer eftersom de endast innehåller diverse grönsaker vilka oftast är mangold, pinjenötter, russin samt blomkål – en riktigt smakrik kombinaten.

Sandra Robiols 2

När det kommer till söta påskbakverk är robiols och crespells de mest representativa. Basen till de halvmånesformade robiols är en enkel deg gjord på mjöl, socker och ägg. Dessa fylls sedan med varierande innehåll; de vanligaste fyllningarna är färskostmassa (requesón), aprikosmarmelad, vaniljkräm eller pumpamarmelad (cabello de ángel), vars spanska översättning är ovanligt vacker: änglahår.

Crespells i sin tur är en sorts småkakor, som också är söta och görs på en blandning av mjöl, socker, manteca och olivolja. Dessa kakor är aldrig fyllda, däremot görs de i olika former som stjärnor, hjärtan eller djur.

Om det nu vattnas i munnen efter att ha läst om Mallorcas goda påskbakverk finns det en enkel lösning – uppsök närmaste bageri och njut!

Text och foton: Sandra Gonzalo Karlstedt

Mallorca är hemma för Sandra sedan många år, trots att hon har bott på olika platser runt om i världen. Nu är hon lärare i spanska här på Mallorca.

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS