Uppåt för kryssningar

Allt fler kryssningsfartyg kommer till Palma. Första tre månaderna i år blev de 20 fler än samma period 2017. Totalt dockade 65 fartyg.

Och då talar vi om lågsäsong. Det verkliga trycket mot hamnen kommer i juni och klingar av mot slutet av september.

På 11 år har ungefär en miljon fler valt en kryssning med stopp i Palma. I fjol kom över 2,1 miljoner. Då inräknat även Menorca och Ibiza.

Båtturisterna är en viktig inkomstkälla för Palmas affärer, restauranger, barer, taxi, bussar och hotell. Väl i land spenderade varje besökare 72 euro under drygt fyra hektiska timmar.

Enligt en studie från 2015 av Balearernas hamnmyndighet.

Kryssningsfartygen betyder också arbete och inkomster i hamnen. Båtarna ska få bränslet påfyllt, sopor ska tas omhand, mat och dryck lastas ombord En och annan resenär behöver konsultera läkare.

Mallorca uppskattas mer och mer av rederierna för sitt utmärkta läge i Medelhavet. Och hamnansvariga har hakat på med en omfattande modernisering av kajer och terminaler under senare år.

Kritiska röster hörs mot den svällande båtturismen.

Miljövännerna pekar på de stora båtarnas skadliga utsläpp. Många fartyg i hamn samtidigt betyder också att det är trångt, mycket trångt, i centrala Palma.

Alla vill ju kliva i land och se sig omkring.

2 Responses to “Uppåt för kryssningar”

  1. Karl

    De flesta kryssningsfartyg använder den billigaste formen av bränsle och stänger aldrig av sina motorer när dom ligger i hamn. Dvs dom släpper säkert ut mer föroreningar än all annan trafik och uppvärming.
    Dessutom så tömmer dom sina avloppstankar i havet istället för att rena utsläppen.

    Så ta gärna emot kryssningsfartyg men ställ krav på att dom ska ansluta sig till landström när dom ligger vid kaj/på svaj och stänga av sina motorer. Dessutom tömma sina avloppstankar till reningsanläggningar och betala för reningen.

    Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS