Uppdatering Katalonien

Under de två senaste åren har Katalonien hävdat att man vill bli en självständig stat. Regeringen i Madrid har hotat med hårda straff och ekonomiska sanktioner.

Nu har de första domarna kommit för de tidigare ledarna i regionen, presidenten Artur Mas och talmannen i parlamentet Francesc Homs.

Båda har fått böter och ämbetsförbud för att ha trotsat Författningsdomstolen och utlyst en folkomröstning.

Ämbetsförbudet är inte längre än att de kan ställa upp i nästa val. Straffen är väsentligt lägre än de tio år av ämbetsförbud som statsåklagaren yrkat på.

Regeringen i Madrid har också ändrat taktik, i senaste statsbudgeten ingår 4, 2 miljarder euro till investeringar i Katalonien under åren fram till 2025.

Av dessa ska 1,8 miljarder gå till förbättringar av järnvägen som används av 400 000 pendlare varje dag och har stora problem.

Vidare vill premiärminister Rajoy satsa 850 miljoner på vägarna, 200 miljoner på flygplatserna och nästan 300 miljoner på ett expresståg mellan flygplatsen El Prat och centralstationen Sants i Barcelona. Dessutom knappt 600 miljoner på hamnarna.

Politikerna i Katalonien är skeptiska till Rajoys förslag. Men ser katalanerna en verklighet i löftena så blir behovet av en egen stat troligen mindre intressant.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS