Ursprungsskyddad krydda

Tap de Corti Mallorca

Mallorcas krydda Pebre Bord de Mallorca (Pimentón de Mallorca) har fått ursprungsskydd av EU.

Pebre Bord är en krydda som tillverkas av en spansk chilisort (Tap de Cortí) inom familjenamnet Solanaceae. För att vara godkänd ska den växa utomhus och skördas förhand. Sedan ska chilin torkas och malas på ett traditionellt sätt. Finns i både i en söt (dulce) och en stark (picante) variant.

Chilin Tap de Cortí var vanlig på odlingar över hela ön på 1800-talet. Under 1900-talet ökade konkurrensen från importerad chili och odlingsarealen minskade kraftigt.

Idag finns 22 olika odlare av Tap de Cortí på Mallorca. Den årliga produktionen är knappt 30 ton till ett värde av 375 000 euros. De flesta producenter finns i Felanitx där man också har en marknad (Fira del Pebre Bord) i mitten på oktober.

Pebre Bord de Mallorca ger färg, arom och smak till de flesta rätter men är helt nödvändig vid tillverkningen av sobrassada och i sopas mallorquinas.

För att visa statusen på produkten kan tillverkarna nu använda ett speciellt sigill som märke.

Det här skyddet för ursprungliga produkter har EU arbetat med sedan 1992. Syftet är att slå vakt om lokala varors särart och stötta regional tillverkning. Man vill helt enkelt skydda produktioner från kopior. För att få ursprungsskyddet måste produkten först godkännas av landets regering innan EU ska kontrollera särarten.

Nu är det klart och Pebre Bord de Mallorca kan lägga till PDO (Protected Designation of Origin) till sitt namn.

Vill du köpa Pebre Bord de Mallorca så finns den i de flesta mataffärer på kryddhyllor och vanligtvis även på flygplatsen.

(I Sverige motsvaras PDO av SUB (skyddad ursprungsbeteckning) och de mest kända produkterna är Upplandskubb och Kalixlöjrom.)

foto: FAM- Fotos-Antiguas-de Mallorca