Ursprungsskyddade produkter från Balearerna

När vi köper en ursprungsskyddad produkt vet vi vad vi får. Vi vet varifrån den kommer, och vad den innehåller. Strikta regler styr såväl urvalet av råvaror som processerna för tillverkningen. På spanska heter ursprungsskyddet, Denominación de Origen. Till vardags förkortat D.O.
På Balearerna finns idag fem olika D.O.-skyddade produkter. Först ut var en ost och senast i raden bordsoliver.
Sammanlagt finns numera 110 företag som tillverkar D.O.-skyddade produkter. Av dessa är 39 ostproducenter på Menorca, alltså tillverkare av den kända osten Mahón, eller Queso Mahón-Menorca som är det officiella namnet. Osten är gjord på 100 procent komjölk från en viss ras och tillverkningen sker enligt stränga krav, bland annat vad gäller lagringen. D.O.-status har Maó, som man säger lokalt, haft sedan 1983, och produktionen uppgick förra året till 2,1 miljoner kilo vilket genererade en intäkt på sammanlagt 13,4 miljoner euro.
Bordsoliverna, som omfattar tre olika inläggningar varav två gröna och en svart sort, fick sin D.O.-status så sent som i augusti i år och därför finns ännu ingen statistik för denna produkt. Olivolja däremot, D.O. Oli de Mallorca, har vi aktuella siffror om. Total årsproduktion 148 miljoner liter till ett värde av 1,8 miljoner euro.
Resterande två D.O.-produkter är viner. Från Binissalem respektive Pla i Llevant. D.O. Binissalem är äldst, mest känt och störst. Total årsproduktion 12,9 miljoner liter. Att jämföras med D.O. Pla i Llevant, som gör knappt 1 miljoner liter om året.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS