USA utreder spanska oliver

Amerikanarna importerar oliver från Spanien till ett värde av 82 miljoner euro per år.

En grupp odlare i Kalifornien misstänker att Spanien subventionerar sina olivodlare, eftersom deras varor säljs under marknadspriset i USA.

Anmälan har gjorts till Handelsdepartementet i Washington. Där säger handelssekreterare Wilbur Ross att ”en fullständig och rättvis bedömning av omständigheterna” ska genomföras.

Han varnade också för regelbrott, då kommer myndigheten att agera snabbt för att stoppa eventuella orättvisa handelsmetoder.

Parallellt med denna undersökning kommer International Trade Commission (ITC) att utreda om odlarna i USA har lidit skada på grund av subventionerad olivimport. En preliminär rapport kommer i början på augusti.

Handelsdepartementets utredning tar hänsyn till ITC’s resultat.

Amerikanska administrationen ser över all import till USA, som ett led i att president Trump vill skydda inhemska arbetstillfällen.

Till saken hör att Spanien planerade en kampanj för att öka olivförsäljningen i USA.

Spanska stjärnkocken José Andrés skulle vara ambassadör för projektet.  Nu visar det sig att han har haft en tvist med Donald Trump. Andrés hade skrivit kontrakt om att öppna en gourmetrestaurang i det femstjärniga hotellet Trump International Washington DC. Men när presidentkandidaten Trump i sin kampanj gick till angrepp mot mexikanska invandrare, då drog sig Andrés ur kontraktet. Med ett rättsliga efterspel, som nu är ur världen.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS