Uthyrning av semesterbostäder

Cala Sant Vicente Mallorca

bild: Rent a Villa Mallorca

Balearernas Universitet (UIB) har undersökt vad mallorkinerna tycker om uthyrning av semesterbostäder till turister. På uppdrag av PAT (uthyrningsföretagens intresseorganisation)

På Balearerna finns 29 000 registrerade semesterbostäder, de flesta för familjeboende.

Resultatet visar att hälften (48%) av de tillfrågade är positiva till uthyrningen av semesterbostäder, resterande var emot eller hade ingen åsikt.

Däremot tyckte 70% att det var bra för öns ekonomi, särskilt för städning, underhåll och annan service (barnpassning, matlagning, guidning).

Drygt hälften (54%) ansåg att de och deras familj hade fördel av uthyrningen. De tyckte också att uthyrningen skapade nya jobb åt lokalbefolkningen.

En av de ansvariga för undersökningen, Rosa Bayo, informerade att det finns ingen undersökning som visar att hyrorna för de fastboende har gått upp på grund av semesterbostädernas uthyrning, vilket har varit ett politiskt argument.

Kritikerna har också hävdat att uthyrningen förstör grannskapet och ökar segregationen. Vissa områden får en högre status bland annat beroende på uthyrningen till semesterfirare. Enligt undersökningen tycker 45% av mallorkinerna att bostadsområden får det bättre ekonomiskt om det förekommer semesteruthyrning och att underhållet och servicen ökar.

De som var mest positiva var de under 45 år med högre utbildning.