Vad gör kyrkan med basarpengarna?

Årets basarer i kyrkans lokaler och på Plaça Cort har varit framgångsrika, med fler besökare och högre inkomster än vanligt. Hur använder kyrkan pengarna?

De inkomster som kyrkan tjänar in lokalt kommer från bröllop, basarer och medlemskap. Eftersom det är populärt att gifta sig på Mallorca, är det den absolut största inkomstkällan.

Pengarna används på följande sätt:

Lokalt anställd personal: är den största utgiften och omfattar kock och ekonomiskt ansvarig.

Lokalkostnader: kyrkolokalen och samlingsrummen ägs av Svenska kyrkan i utlandet, så  hyra, drift och underhåll  betalas från Mallorca.

Vid tillfälliga nödsituationer: när en person har blivit strandsatt, hamnat på sjukhus eller råkat i tillfällig knipa, så kan kyrkan hjälpa till. Det kan vara med lite kläder, medicin, mat eller liknande. Ibland råkar barn illa ut och då ställer kyrkan med tillfälligt boende, mat eller annat som kortsiktigt behövs. I dessa fall hjälper inte Svenska konsulatet till utan hänvisar till kyrkan.

Aktiviteter för barn och ungdomar som erbjuds tre gånger i veckan. Då behövs till exempel ett pingisbord, nya leksaker och pysselgrejor.

Sjukbesök: Diakonen gör uppskattade besök på sjukhus två gånger i vecka och tar med sig en svensk tidning eller kanske kaffebröd.

(Präst, kantor och diakon är avlönade från Sverige, via Svenska kyrkan i utlandet.)

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS