Våga använda tilde

Tilde Mallorca

Tilde är inte bara en folkkär svensk programledare i Let’s dance utan också ett skrivtecken som förvandlar uttalet av en viss bokstav.

Jag pratar om den lilla vågen som vi sätter ovanför bokstaven N i spanskan och gör den muljerande – alltså gör att n:et ska uttalas som nj. Det muljerande n:et är en väldigt vanlig bokstav i spanskan, till exempel i señor (herre), madrileño (från Madrid) eller campaña (kampanj).

I katalanskan däremot använder man inte tilde alls. För att göra n:et muljerande i katalanskan kör man istället med n+y, t.ex. senyor, madrilenyo och campanya.

Tilde används i flera andra språk men inte alltid över n. I exempelvis portugisiskan används det över a eller o för att göra dessa vokaler nasala.

Om du vill åstadkomma ñ i text håller du nere Alt Gr-tangenten och samtidigt trycker du på tangenten till höger om Å-tangenten, följt av bokstaven n.

Och vill du infoga det i Word väljer du Infoga > Symbol och skriver in unikoden 007E. På mobilens tangentbord räcker det att långtrycka på n.

text & bild: Helena Englund Hjalmarsson är författare, skribent och språkkonsult. Hon är deltidsboende på Mallorca och gör podden Hashtag PMI tillsammans med Catharina Grundström.