Val i Katalonien

bild: Creative Commons CCO

Den 1 oktober ska katalanerna ta ställning till frågan att bilda egen republik.

Ja eller Nej.

Trots allt kraftigare protester från regeringen i Madrid och Konstitutionsdomstolens förbud mot en folkomröstning.

Den katalanska regionregeringen arbetar nu febrilt för att genomföra det planerade valet.

Övergångslagar har stiftats som innebär att vid ett ja till republik, så upphör spansk lag att gälla redan följande dag.

Ett utbyggt system för indrivning av skatter är på plats. Det betyder att inkomst- och bolagsskatt samt moms inte betalas till Madrid utan stannar hos regionregeringen.

Tidigare är också en katalansk ”utrikesminister” utsedd.

Den delen av planeringen – nya lagar och nytt skattesystem – äger regionregeringen full kontroll över.

Betydligt knepigare är det att ordna alla praktiska förberedelser som vallokaler, valurnor, valsedlar och polisiär närvaro under valdagen.

Regionpresident Puigdemont behöver luta sig mot 948 borgmästares stöd för att allt ska fungera. Och 17 000 katalanska polisers lojalitet. Som av riksåklagaren i Madrid uppmanats att ingripa mot valdeltagarna.

Därför kommer Barcelonas borgmästare Ada Colaus beslut att inte upplåta stadens skolor till separatisterna som en kraftig chock. Det rör sig om tusentals lokaler som nu måste ersättas med andra röstningsställen. Hon fruktar för ett juridiskt efterspel med avsked och fängelse.

Valurnorna tillverkas i smyg och valsedlarna trycks förmodligen i Portugal eller Frankrike. Vid förra omröstningen snickrades valboxarna ihop i all hemlighet i ett fängelse!

För katalanerna handlar det om både kultur och pengar. För litet respekt för regionens språk och traditioner och att för mycket pengar lämnas över till Madrid.

Stormiga veckor väntar Spanien.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS