Val på Balearerna

24 maj är det val till Balearernas parlament. Antalet delegater som ska väljas är 59, fördelade på 33 platser för Mallorca, 13 för Menorca, 12 för Ibiza och en plats för Formentera.

Partido Popular (PP) har med sina 35 platser egen majoritet, närmast följd av socialistiska PSOE med 14 platser. Maktinnehavet har över tid skiftat mellan dessa partier. Nu kan bilden förändras. Sedan drygt ett år är den politiska kartan förändrad i Spanien i och med nybildade, vänsterradikala Podemos (Vi kan) framgångar i opinionsmätningarna.

En fingervisning vad som väntar Balearerna är valresultatet förra månaden till parlament i Andalusien, Spaniens folkrikaste autonoma region. Podemos fick hela 15 procent av rösterna och PP tappade 1/3 av sina platser. Ciudadanos, ett annat uppstickarparti, som kämpar mot korruption och för bättre insyn i de politiska partierna, fick 9 procent. Partiet vill inte placeras in på den traditionella höger-vänsterskalan.

I en häromdagen publicerad opinionsundersökning kommer både Podemos och Ciudadanos in i Balearernas parlament. Och det väger lika mellan de borgerliga och vänstern. Precis som i Andalusien är PP den stora förloraren.

Det är med andra ord bäddat för ett mycket spännande val.

På Balearerna är närmare 745 000 röstberättigade. Här ingår knappt 22 000 icke-spanska personer, så kallade residentes. Ska deras röster göra skillnad i en oviss valutgång så krävs att fler röstar.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS