Varför blossar coronan upp

Corona Mallorca

Foto: CC0

Trots en lång nedstängning av landet kämpar Spanien med stora svårigheter att kontrollera spridningen av Covid-19. Smittspridningen fortsätter och många länder avråder från resor hit.

Tidningen El Pais har vänt sig till experter för att få svar på varför Spanien på nytt befinner sig i ett mycket utsatt läge.

Förklaringen från en expert på smittspridning, Miguel Hernán, är att när nödläget i landet togs bort, så återvände många spanjorer till en känd vardag. Vilket betyder att ofta umgås med familj och vänner. Och det inkluderar även med äldre människor.

Alltså många nära kontakter.

Politikernas agerande bidrar också till att problemen växer. Anser Hernán. Beslutet att centralisera kampen mot viruset till Hälsodepartementet i Madrid var olyckligt. Här saknas kunskap och resurser som finns ute bland de autonoma regionerna.

En annan expert på smittskydd, Magda Campins i Barcelona, ser som en orsak till dagens bekymmersamma läge att ” vi ville alltför snabbt komma tillbaka till det normala”. Och då återvände spanjorerna till barer, restauranger och nattklubbar utan tanke på socialt avstånd.

Dessutom är det så att först nu börjar tester och smittspårning på bred front.

Att smittan tagit ny fart i Spanien kan också bero på att människor inte rapporterat att de är smittade. Med risk att de skulle förlora sitt arbete.

Experternas dystra slutsats är att Spaniens hälsoläge har försämrats sedan juni.