Varför vill katalanerna rösta

Egentligen är det ganska enkelt, även om det inte finns bara ett skäl.

För det första är det en identitetsfråga.

Ett antal katalaner känner sig inte som spanjorer. Den känslan har funnits länge men har vuxit kraftigt de senaste åren.

Varför? För det första för skatteunderskottet mellan Katalonien och Spanien.

En skillnad mellan vad katalanerna betalar till den spanska regeringen och pengarna som de får tillbaka efter en osymmetrisk utdelning bland de olika regioner i Spanien. Finansminister Montoro erkände häromdagen att skillnaden ligger numera på 9 900 miljoner euro per år.

Problemet är inte bara skatteunderskottet utan att den spanska regeringen har skjutit upp en utlovad skattereform.

På det kulturella planet har det spanska utbildningsdepartementet försökt förspanska den katalanska skolan med att införa flera undervisningstimmar i spanska.

Ett ytterligare skäl är att de flesta lagar som har antagits av parlament i Katalonien ligger på spanska författningsdomstols bord och väntar på utslag eller har blivit underkända.

Och sist men inte minst, Kataloniens grundlag (Estatut), som folkomröstades 2006, blev kraftigt modifierad av riksdagen i Madrid. Alltså grundlagen som just nu är gällande i Katalonien är inte den som katalanerna godkände.

Mer om folkomröstningen kommer snart.

text: Carolina Moreno Tena

Carolina är katalanska och lektor i svenska vid universitetet i Barcelona. Det enda spanska universitet som har svenskundervisning på programmet. Läs mer om Carolina här.

2 Responses to “Varför vill katalanerna rösta”

 1. Cathrine Mauroy

  Carolina har tydligen inte studerat Spaniens historia! Hade hon gjort det skulle hon veta att det var på detta sätt som det spanska inbördeskriget började 1936.
  Dessa katalanska korrupta politiker( bl.a familjen Pujol har tillskansat sig åtskilda miljoner euros som de har i Schweiz)har under årtionden jobbat på att skapa ett hat mot Spanien och spanjorerna vilket är fruktansvärt farligt . Detta att skapa ett hat mellan människor för att nå sitt mål vet man inte hur det kan sluta!!!
  Och nu vill dessa fanatiska katalanska politiker genomföra en illegal folkomröstning. Man tar sig för pannan.

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej Cathrine
   Tack för att du läser Mallorca Nyheter och tack för dina synpunkter. /Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS