Världens bästa skinka

Spanien är sedan förra året EU:s största grisproducent. Landet ökade sitt bestånd med nästan 7% samtidigt som tidigare största producenten Tyskland minskade.

Vid årsskiftet fanns i Spanien drygt 28 miljoner grisar medan Tyskland hade en miljon färre.

I februari, på Europas största matmässa för ekologiska produkter Biofach i Nürnberg, blev en spansk skinka utnämnd till världens bästa.

Skinkan kommer från den utrotningshotade iberiska grisen  ”Manchado de Jabugo”.  Den fläckiga grisen har sitt ursprung på den iberiska halvön och drygt 100 finns kvar av rasen, de flesta kring Huelva.

Grisen har inte varit motståndskraftig mot sjukdomar, och dessutom växer den långsamt. Djuret saknar de svarta klövarna, viktiga för varumärket ”Pata Negra”.

Manchado de Jabugo vandrar fritt i ekskogen och äter mest ollon. Det tar ungefär tre år för grisen  att uppnå optimal storlek, till skillnad från Pata Negra som når samma vikt på 14-18 månader.

När grisen är slaktad ska skinkan ligga och mogna i en källare i 6 år, innan den kan säljas. Det säljs bara 80 skinkor om året och då för 4.100 euros per kilo!

Tipstack till Tina Kärrberg!

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS