Vilka ska gå till arbetet

Utegångsförbud Mallorca

På söndagen fattades det formella beslutet av Spaniens ministerråd att fler yrkesgrupper måste stanna hemma, ett utökat utegångsförbud.

Det gäller från och med 30 mars och till och med 9 april.

Varför

Just nu har Spanien bland de högsta dödstalen i världen orsakade av pandemin med covid -19 och drygt 85 000 är smittade. Nya åtgärder behövs därför. Regeringen har funnit att resor till och från arbetsplatserna har lett till trängsel och är smitthärdar.

Vilka ska jobba

”Bara de med nödvändiga arbeten” sa regeringschefen Pedro Sánchez i lördags.

Idag har vi några exempel: De som arbetar med grundläggande sociala funktioner inom hälsovård, säkerhet, social – och ekonomisk välfärd. Dessutom de inom jordbruk, fiske, apoteksprodukter och transportsektorn för dessa branscher. Naturligtvis också de som finns inom el, vatten och telekommunikation. Hit hör också de anställda i livsmedelsbutiker, apotek, optiker, tidnings – och pappershandel, bensinstationer samt vissa transport och it-företag.

Vad gäller för lönen

Ministerrådet har beslutat att företaget där personen är anställd ska betala ut lönen som vanligt. När sedan arbetstagaren återvänder ska man arbeta in sin frånvaro innan årsskiftet. På vilket sätt det ska ske får man fatta beslut om tillsammans.

Tidigare var tanken att staten skulle garantera inkomstbortfallet.