Ving minskar plasten

Sugrör Mallorca

Thomas Cook gruppen, som Ving är en del av, har som mål att ta bort 70 miljoner engångsartiklar i plast under 2019.

Cirka 40% av plasten hamnar i Medelhavet under sommarmånaderna. Det är en viktig koppling till de resor som koncernen säljer.

Även företagets resenärer (94%) har uttryckt oro över att nedskräpningen ökar, som också minskar viljan att återvända.

Ving börjar med att städa framför ”egen dörr” det vill säga ta bort engångsprylar av plast på sitt flygbolag, sina hotell och kontor. ”Här har vi störst möjlighet att åstadkomma en snabb förändring” säger koncernchefen Magnus Wikner i ett pressmeddelande.

Där det är möjligt byts engångsartiklarna mot alternativ i återvunnen plast, biologiskt nedbrytbara eller komposterbara alternativ.

Under sommaren 2018 gjorde Ving ett försöka få gästerna att avstå sugrör. Användningen minskade med 50%, mer än en miljon sugrör sparades in.

I en undersökning som bolaget gjort i sex länder har de flesta resenärer inga problem med att sluta använda engångsartiklar som sugrör, drinkpinnar, bestick och badbollar. Däremot vill många behålla barns simpuffar, flaskor i plast för solkräm, schampo och tvål.

Vattenflaskor är en annan utmaning, där många tycker det är fräscht att byta till nya engångsförpackningar.  Vanor som måste ändras.