Zara och skatten

Framgångssagan Zara fortsätter (eller Inditexgroup som koncernen heter), de ökar sin omsättning med 11% och vinsten med 9% under de första 9 månaderna 2016.

Gruppen har 7 240 butiker i 93 länder och öppnar nya hela tiden. Nu senast ett ”flaggskepp” på 3 700 kvm i hjärtat av Barcelona på Plaça Catalunia.

Under året har man öppnat i nya länder som Nya Zealand och Vietnam. Många påkostade butiker finns i unika miljöer, som till exempel på Paseo del Born i Palma.

Bolagets grundare Amancio Ortega är en av världens absolut rikaste personer.

Men allting är inte bara frid.

De Gröna i Europaparlamentet har gjort en utredning som visar att bolaget har sparat minst 585 miljoner euros i skatt under tiden 2011 – 2014. Genom att utnyttja skillnader i skattelagstiftning inom EU.

Zara har i huvudsak betalt en lägre skatt genom att låta bolag i Nederländerna, Irland och Schweiz ta hand om vinsterna. De Gröna anser att Spanien skulle haft merparten av den insparade skatten, hela 218 miljoner euro men även Frankrike, Italien, Tyskland har gått miste om stora summor.

De Gröna vill med denna undersökning visa att även inom EU behöver det vara genomlyst hur företagen sköter sina skatter och var de betalas.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS